Vsega je kriva - borelija?

Vsega je kriva - borelija?

Kdaj naj pomislimo na okužbo z borelijo?

 • ob pojavu rdečine na koži (t.i. eritheme mygrans), ki nastane na mestu okužbe (ali drugje na telesu) s klopom ali katero drugo žuželko
 • pri izredni utrujenosti brez znanega vzroka
 • če imamo težave z nespečnostjo, nočnim prebujanjem ali nočnim potenjem
 • ob bolečinah v hrbtenici – najpogosteje v križnem in vratnem predelu, lahko tudi med lopaticami in v ramenskem obroču
 • migrirajoče bolečine v mišicah in sklepih (bolečina se seli iz enega sklepa na drugega) – bolečina je na začetku mila in znosna, zato se jo zlahka spregleda
 • če imamo pogosto občutek otrdelega vratu (»heksen šus«)
 • pogost blag ali zmeren glavobol
 • če opazimo zmanjšano koncentracijo, slabšanje spomina in/ali čustveno preobčutljivost / nestabilnost (nihanje razpoloženja)
 • motnje ravnotežja in orientacije
 • bolečine v predelu oči, ušes in obraznih živcev, šumenje v ušesih, slabšanje sluha in vida
 • če opazimo zadebeljene (otečene) bezgavke kjerkoli po telesu (najpogosteje v dimljah)
 • če so nam diagnosticirali: revmatska obolenja, fibromialgijo, kronično utrujenost,
 • ob sumu na nevropsihiatrične težave – npr. depresiji, anksioznosti, napadih tesnobe in panike,
 • pri bolečini v prsih (pri srcu) in izrazitejšem zaznavanju srčnega utripa, motnjah srčnega ritma
 • prizadete so lahko tudi oči, kar se kaže kot vnetje raznih očesnih struktur.

Kako ugotoviti, ali smo okuženi z borelijo?

V prvi fazi bolezni z značilno rdečino na koži lahko zdravnik postavi diagnozo že na prvi pogled. V takem primeru za potrditev diagnoze ni potrebna analiza krvi, s katero se ugotovi prisotnost protiteles proti boreliji, ker je večinoma negativna. Rdečina na koži v obliki kolobarja je lahko migrirajoča oz. premikajoče se, lahko se pojavi na mestu vboda ali tudi ne.

V napredovali fazi bolezni je diagnostika ponovno nezanesljiva, saj so tudi po številnih preiskavah pogosto vsi izvidi obolelega normalni. Protitelesa proti boreliji, ki jih poskušajo odkriti v vzorcu krvi testiranega, nastajajo zelo počasi, zato je pozitivnost testa močno odvisna od časa trajanja okužbe. Določeni bolniki pa se na okužbo sploh ne odzovejo s tvorbo protiteles. Za potditev diagnoze se zato uporabljajo tudi preiskave vzorcev tkiv kože, sklepne ovojnice ali telesnih tekočin, (npr. možganske ali sklepne tekočine), v katerih skušajo dokazati prisotnost borelije, ki lahko trajajo tudi 2-3 mesece, pri bolniku pa bi bilo potrebno ukrepati takoj.

Ena od najhitrejših, najbolj enostavnih in dokaj zanesljivih metod odkrivanja obremenitve z borelijo je BIORESONANČNO TESTIRANJE, kjer z povsem neinvazivnim načinom preverimo prisotnost energijske frekvence borelije v telesu.

Borelija – s kom imamo pravzaprav opravka?

Borrelia burgdorferi je bakterija, ki jo večinoma prenašajo klopi, pa tudi žuželke, ki sesajo kri, npr. obadi, komarji, bolhe in pršice. V kožo pride z vbodom okužene živali in se sprva zadržuje v koži, nato pa se preko krvnega in limfnega obtoka razširi do srca, sklepov, hrbtenice, živčevja...  

Borelija se je sposobna izogniti imunskemu sistemu preko številnih mehanizmov zamaskiranja, da je imunski sistem sploh ne zazna. Zaradi njenih zaščitnih mehanizmov lahko ostane v telesu na področju različnih tkiv več let, desetletij ali celo življenje. Sposobna je preiti v latentno (mirujoče) stanje, kar pomeni, da se ne razmnožuje in postane aktivna šele čez več mesecev. Uspešnost zdravljenja z antibiotiki v latentni dobi je popolnoma neuspešna.

V prvi fazi obolenja se borelija razmnožuje na koži ob mestu vboda z okuženo živaljo - v 3 do 4 tednih se lahko pojavi lokalna rdečina, ki je najprej enakomerna in majhna, lahko se postopoma veča in dobi običajno obliko kolobarja in se lahko seli po telesu – od tod tudi njeno ime »erythema migrans«. Številni okuženi rdečine ne opazijo, pri nekaterih pa rdečina sploh ne nastane. Lahko pa se pojavijo tudi glavoboli, utrujenost in blažje bolečine v mišicah in sklepih.

V napredovali in nezdravljeni fazi po nekaj tednih ali mesecih od okužbe bakterije vdrejo v kri in limfo in začnejo krožiti po telesu, kar običajno poteka brez vidnih znakov. Nadaljni znaki so odvisni od tega, kam se se bakterije razselile:

 • če so se ostale v koži, se lahko ponovijo rdečine po telesu,
 • če so prišle do živčevja, lahko pride do meningitisa, prizadetosti obraznih živcev, očesnih in ušesnih živcev, pojavijo se motnje spomina, zbranosti, ravnotežja. Pogosto te znake spremlja čustvena spremenljivost in splošna oslabelost, izredna utrujenost, glavoboli

V nadaljni fazi, ki lahko traja več mesecev ali  let,

 • se naselijo še v mišice in sklepe, v katerih se pojavijo bolečine, sklepi lahko otečejo, mišice lahko otrdijo. Boleče so lahko cele ali deli kosti. Bolečine so običajno kratkotrajne in se selijo po telesu, sprva zmerne in se s časom krepijo in daljšajo do stalnih bolečin.
 • pri prizadetosti srčne mišice bolniki zaznajo svoj srčni utrip, bolečino v prsih, motnje ritma in pojavi se vnetje srčne mišice ali osrčnika.

Borelija prizadene tudi oči in očesne strukture.

Odkrili so mi okužbo z borelijo – kaj pa sedaj?

Alopatsko se borelioza zdravi z uporabo antibiotikov, ki pa žal niso vedno učinkoviti, saj je borelija razvila številne zaščitne mehanizme, ki jo delajo skoraj rezistentno na terapijo z antibiotiki.

Narava ponuja nekaj pomoči s pripravki iz mačjega kremplja in divje ščetice (Dipsacus sylvestris), ki so na voljo v obliki tinktur. Na trgu so tudi pripravki z aktivnim kisikom, ki lahko dodatno pomaga v boju s številnimi anaerobi in deluje tudi na borelijo.

Borelijo se uspešno diagnosticira in tudi zdravi z BIORESONANČNIM ZDRAVLJENJEM, kjer zdravljenje poteka preko inverznega frekvenčnega vzorca borelije. Zdravljenje poteka tarčno po organih, ki jih je bakterija prizadela, vzporedno s frekvenčnimi programi, ki spodbujajo imunski sistem in spodbujajo telo k razstrupljanju in samozdravljenju.

Vsako pravo zdravljenje borelije traja vsaj leto dni, saj je borelija intracelularna bakterija (se skrije v notranost celic) in preživi tudi v celicah imunskega odziva – makrofagih, ki preživijo 9-12 mesecev. V tem času se iz njih izplavljajo še živeče bakterije. Tudi po zaključenem zdravljenju borelije, ko niti bioresonančni test več ne zaznava prisotnosti frekvenc, so priporočljivi preventivni ukrepi jemanja naravnih pripravkov za primere, če