Priprava kože na poletje

maj 2024
Priprava kože na poletje

Koža

je po površini naš največji organ in nas varuje pred škodljivimi vplivi okolja, pomaga pri regulaciji telesne temperature in hidracije. Koža je tudi sredstvo sporazumevanja (čutilo), zaznavanja (dotikanje) in organ za tvorbo vitamina D. Poletje je čas, ko je naša koža bolj izpostavljena zunanjim vplivom (UV-žarkom, slani vodi, vročini, klimatiziranim prostorom...), zato je prav, da ji posvetimo nekaj svoje pozornosti.

 

Kaj potrebuje naša koža v poletnih mesecih

 • vlago: piti zadostne količine čiste, po možnosti žive ali prečiščene in vitalizirane vode. Izberimo izdelke, ki koži vračajo vlago in jo pomagajo zadržati v vseh plasteh kože. Pri večkratnem tuširanju pazimo, da se ne tuširmo s prevročo vodo in da kože ne izsušimo. Tuširanje naj bo karseda hitro in milo nanesimo samo na določene predele telesa. Nežno se obrišimo z brisačo in še na vlažno telo nanesimo olje ali losijon za telo.
 • lipide, proteine, vitamine (sploh vitamine skupine B - B2, B3, B5, B6) 
 • antioksidante, ki ščitijo kožo pred prostimi radikali in ohranjajo njeno naravno zaščitno plast
 • vsaj enkrat tedensko naredimo piling ali suho ščetkanje s krtačo, ki bo poskrbelo za odstranitev nečistoč iz okolja in odmrlih kožnih celic. Oboje kožo poživi, jo nežno masira in spodbudi pretok. Ščetkanje kože poživi limfni obtok, zmanjša zastajanje vode in sprosti zastale odpadne snovi.
 • da izbiramo samo 100% naravno kozmetiko. Svetujemo samo uporabo certificirane naravne kozmetike (certifikati BDIH, NaTrue, Cosmebio, Ecocert, Aoilassociation certifikati) – npr. blagovne znamke: Welleda, Dr.Hauschka, Dr.Scheller, Annemarie Borlind).
 • v kolikor uporabljamo kremo z zaščitnim faktorjem, jo izberimo skrajno preudarno. Višji kot je zaščitni faktor, več umetnih dodatkov krema za sončenje vsebuje. Za pripravo kreme za sončenje je na voljo kar nekaj naravnih rastlinskih sestavin:  olja in masla ( npr. jojobino, avokadovo, kokosovo, konopljino olje, olje grozdnih pešk, karitejevo maslo, olje pšeničnih kalčkov in olje malinovih semen)
 • naravno nego po sončenju:  olje grozdnih pešk (vsebuje veliko vitamina E), aloe vera regenerira, deluje protivnetno in hladi, eterično olje sivke blaži bolečino in deluje protivnetno, ognjič kožo obnavlja, buriti olje je bogato z vitaminom E in je med najbolj bogatimi naravnimi viri pro-vitamina A, šentjanževka in  korenček,  kokosovo olje idr.

 

Česa naša koža NE potrebuje

 • parabenov - so umetni konzervansi, ki jih bomo najhitreje prepoznali po korenu besede »paraben« (npr. metilparaben, butilparaben, …).
 • petrokemikalij, ki so derivati nafte ali zemeljskega plina ki jih prepoznaamo po kraticah in končnicah: PEG (polyethylene glycol), DEA (diethanolamine), MEA (ethanolamine), -eth, butyl, ethyl, -propyl, -methyl. 
 • alkohola – ki ima v kozmetiki funkcijo protimikrobnega delovanja in hitrejšega sušenja produkta, kar pa v visoki koncentraciji slabo vpliva na kožo, saj jo dodatno izsuši. Prepoznamo jih boste po končnici »ol«.
 • konzervansov - tudi naravna kozmetika sme vsebovati konzervanse. V naravni kozmetiki so uporabljeni konzervansi: pottasium sorbate, sodium benzoate, glyceryl caprylat, gluconolactone/sodium benzoate, dehydroacetic acid/benzyl alcohol, … Čeprav so naravni, lahko v določenih koncentracijah povzročijo reakcije na koži in jih je zato potrebno dermatološko testirati.


Naravni izdelki za nego kože v poletnih mesecih:

 • kakavovo maslo – vsebuje naravni zaščitni faktor 2 in antioksidante. Kožo vlaži in poskrbi za lepo zagorelo polt. Pozor: kakavovo maslo ima zelo nizko tališče, zato ga hranite v senci,  ker se bo na vročini stalilo in ko se bo ponovno strdilo, bodo nastale grudice. 
 • konopljino olje podpira naravno obnovo kože in krepi njeno samozaščitno vlogo.
 • arganovo olje vsebuje še nekoliko več antioksidantov kot kakavovo maslo, zato ščiti kožne celice pred odmiranjem, kožo obnavlja in preprečuje staranje. 
 • šentjanževka in ognjič kožo pomirita in ji pomagata pri regeneraciji.
 • olje limonske trave kožo osveži in prefinjeno odišavi, hkrati pa poskrbi za naravno zaščito pred komarji.
 • privoščimo si sveže sadje in zelenjavo. Lahko si naredimo tudi domačo masko za obraz. Uporabimo kar sadje, ki ga imamo doma -  pretlačimo ga z malo skute ali jogurta ter nanesemo za nekaj minut na očiščen obraz, nato pa speremo z obilo vode.

 

Kaj lahko naredi za vašo kožo homeopatija

- pri alergiji za sonce:

Za tiste, ki so že v preteklih letih razvili alergijo za sonce, se priporoča 3 tedensko preventivno jemanje pred izpostavitvijo soncu in v času sončenja: 10 granul NATRUM MURIATICUM 9CH enkrat tedensko; če pa nastopijo težave, pomaga 5 granul HISTAMINUM 9CH večkrat dnevno – oz. homeopatski pripravek, ki ga izberemo glede na znake, ki jih imamo: Apis mellifico 5CH za rožnat edem, ki spominja na pik čebele; Belladonno 5CH, ko rdečico spremlja tudi povišana telesna temperatura in Acidum muriaticum 5CH, ko je koža zelo pordela in so prisotni majhni mehurčki na koži.

- pri težavah s temnimi madeži in pegami kože po sončenju:

Za tiste, ki so imeli težave s temnimi madeži kože že v preteklih sezonah: vsaj 3-4 tedne pred izpostavitvijo soncu jemati dnevno po 3 granule MURIATICUM ACIDUM 15CH, sicer pa začeti z jemanjem takoj, ko se madeži pojavijo.

 

Prijetne poletne dni želimo!

Nataša