Prehitimo alergije pripravljeni nanje...

februar 2024
Prehitimo alergije pripravljeni nanje...

Alergije

Alergija je preobčutljivost oz. pretirana reakcija telesnega obrambnega sistema proti določenim snovem iz našega okolja, ki jih človeško telo običajno brez problemov prenaša. Alergija je nasprotje od normalne obrambne reakcije proti nekemu vsiljivcu – alergenu, kot imenujemo snov, ki izzove alergijo in deluje kot antigen. Predpogoj za nastanek alergije je moten imunski sistem, ki ni sposoben razlikovati med škodljivimi in neškodljivimi snovmi – telo reagira na neškodljive snovi s pretirano obrambno reakcijo. Ob tem se sprošča histamin, ki povzroči različne znake alergije, npr. srbenje, solzenje, rdečico, otekanje ipd.

Seneni nahod

Alergijski rinitis oz. seneni nahod (alergijo za cvetni prah) razvijejo ljudje, ki so preobčutljivi za cvetni prah, pelode trav, žit, zelišč, dreves in grmovnic. Pri njih se pojavijo simptomi kot so: rdečica in srbečica oči, solzenje, kihanje, nosni izcedek, srbečica in draženje v žrelu, nebu, ušesih, glavobol, utrujenost, težko dihanje, dušenje...

Vzroki za alergijski rinitis

 • preobremenjen imunski sistem
 • disbioza oz. porušena črevesna flora
 • vse večja toksična obremenitev okolja in teles (s toksini, glivicami, zajedalci...)
 • stresni način življenja, nerazrešeni konflikti, skrbi, jeze, zamere...
 • akutni čustveni šok / travma
 • dehidracija – premalo pitja čiste vode

 

Prehlajeni ali alergični?

Prehlad

 • izzveni v roku 7-10 dni
 • srbečica ni običajni spremljajoči znak
 • v nekaj dneh se brezbarven vodenast nosni izcedek spremeni v gostejšega in rumenega
 • simptomi se ne spreminjajo s prostorom in vremenskimi razmerami

Seneni nahod

 • običajno traja več dni / tednov / lahko tudi mesecev
 • spremljajoči znak je pogosto srbečica
 • običajno je nosni izcedek prozoren in vodenast
 • simptomi se poslabšajo na prostem in ob izpostavljenosti pelodom, običajno s suhim vremenom, ko naraste koncentracija pelodov v ozračju

Zdravljenje sezonskega alergijskega rinitisa z bioresonanco

Z bioresonančno metodo se lahko celostno lotimo zdravljenja alergij, saj bioresonančna diagnostika odkriva vzroke za nastanek alergij in jih pomaga tudi zdraviti. Na ta način lahko uspešno odkrivamo alergene in bremenitve telesa, ki so privedle do zagona alergij. Običajno je to disbioza oz. porušena črevesna flora, prekomerni razrast kandide in zajedalcev, obremenitev s težkimi kovinami, bakterijske in virusne okužbe ipd. Zato je zagotovo najbolj dolgoročno učinkovito, če se zdravljenja lotimo celostno, a je to lahko dolgotrajnejši in preventivni potek zdravljenja. Zanj se je potrebno odločiti že nekaj mescev pred pojavom simptomov. V kolikor so težave z alergijo že nastopile, pa se lahko opravi akutni bioresonančni tretma za lajšanje težav. 

Prehitimo alergije s homeopatijo

S homeopatijo lahko “prehitimo” vse naštete manifestacije alergije, tako da se le-te ne pojavijo ali pa se ne izrazijo v obliki kot doslej. Najbolje je, da nas po prehitevalnem pasu vodi zdravnik homeopat, ki s celostnim pristopom zdravljenja natančno izbere zdravila, prilagojena posameznemu bolniku. Glede na priročnost in varnost, pa lahko veliko storimo tudi sami - nekatera homeopatska zdravila lahko uporabimo za samozdravljenje, saj so homeopatski pripravki popolnoma varni v terapevtskih koncentracijah in količinah. Prav zaradi tega je homeopatija idealna za samozdravljenje vsakogar, ki išče naravno pot k zdravju – še posebej pa za “rizične skupine bolnikov” kot so nosečnice, dojenčki in doječe matere, otroci, starostniki, bolniki na več sočasnih terapijah ipd.

V kolikor smo imeli težave že v pretekli sezoni, lahko predvidimo obdobje, ko se nam bo stanje ponovno poslabšalo. Homeopatija nam lahko v tem primeru pomaga preprečevati težave, še preden se pojavijo. V času, ko pa se simptomi alergije spet polno izrazijo, homeopatija uspešno in varno zdravi oz. blaži težave. Optimalno je začeti s preprečevanjem vsaj dva do tri mesece pred pojavom alergije. Ker se prvi znaki senenega nahoda pojavijo najpogosteje v mesecu marcu ali aprilu (odvisno od vremenskih razmer in cvetenja), je optimalno začeti preventivno zdravljenje v mesecih od začetka januarja do konca marca. Najenostavnejša oblika preventivnega samozdravljenja lažjih oblik alergij je kar homeopatski pripravek iz cvetnega prahu. Homeopatiija namreč izkorišča t.i. zakon podobnosti, po katerem zdravimo bolezen s pripravkom iz snovi, ki pri zdravem človeku povzroči podobne simptome. Za boljši protialergijski učinek lahko uporabimo tudi homeopatski pripravek iz pljučnega histamina in iz črnega ribeza, ki deluje protivnetno in spodbuja naravno odpornost organizma. Ribez naj bi deloval podobno kot kortizon z zaviranjem vseh vnetnih procesov v telesu, zmanjšuje utrujenost in pomaga pri težavah s kožo.

Homeopatske pripravke za preprečevanje jemljemo do prvih znakov alergije. Takrat je tudi čas, da izberemo zdravilo glede na simptome, ki jih imamo. Najpogostejše in prvo zdravilo za zdravljenje alergijskih simptomov je allium cepa – t.j. homeopatski pripravek iz čebule in pomaga pri zdravljenju simptomov, ki so podobni tistim, ki jih imamo, ko režemo čebulo – iz nosu curlja brezbarven, a dražeč vodenast izcedek, ki lahko draži tudi zgornjo ustnico, oči se solzijo, vendar so solze blage in ne dražijo. Te znake lahko spremlja tudi kihanje – najpogosteje zjutraj ali ob vstopu v toplo sobo. To stanje se izboljša na svežem zraku in pozimi, poslabša pa na toplem in v času cvetenja dreves in trav – t.j. spomladi in poleti. Isti homeopatski pripravek lahko uporabimo tudi za zdravljenje prehlada z zgoraj opisanimi simptomi.

V primeru, ko so zaradi alergije najbolj prizadete oči (solzne, vnete in rdeče, otečene, občutljive na svetlobo), je najpomembnejši homeopatski pripravek iz smetlike oz. euphrasia.  Če imamo zamašen nos, lahko posežemo po sticti pulmonariji.

Z naštetimi zdravili lahko sami varno in brez stranskih učinkov blažimo lažje alergijske reakcije, v primeru težjih in kroničnih oblik alergij pa je potreben obisk pri zdravniku homeopatu, ki bo za celostno zdravljenje bolnika upošteval tudi njegovo konstitucijo (skupek vseh telesnih in psiholoških dejavnikov), miazem (gensko predispozicijo), življenski slog idr. Homeopat se na podlagi naštetih dejavnikov odloči za simptomatsko zdravljenje, ki poteka v času, ko ima bolnik akutne težave ter za bazično oz. konstitucijsko zdravljenje, ki poteka preventivno čez vse leto. S tem homeopat vpliva na samo nagnjenost k alergijam oz. jih lahko sčasoma z doslednim bolnikovim sodelovanjem tudi popolnoma odpravi.

Razsluzimo se

Vsi organi v našem telesu so prekriti s sluzmi, ki so fiziološki (normalni) produkt našega telesa. Pod določenimi pogoji je teh sluzi preveč in lahko začnejo »mašiti« sluznice določenega organa. Posledično se s tem poveča verjetnost vnetja, zmanjšata se prekrvljenost organa in oskrba s kisikom, s tem pa je ovirano in upočasnjeno njegovo delovanje. V tradicionalni kitajski medicini (TKM) pravijo, da postaja organ »hladen«, izgublja svoj »chi« oz. življensko energijo. Osnovni pogoj pretirane zasluzenosti je zakisanost telesa oz. porušeno pH ravnovesje, ki je lahko posledica tako nepravilne prehrane, stresa, pretirane fizične aktivnosti, določenih zdravil ipd.

Znaki zasluzenosti so: preveč sluzi v sinusih (posledično vnetje sinusom oz.sinusitisi), v bronhijih (bronhitisi, astma), pljučih (pljučnice), nastajanje cist, miomov, težave v urogenitalnem traktu in črevesju, zamaščenost jeter ipd.

Za zmanjšanje zasluzenosti se priporoča dieta brez živil, ki zasluzujejo telo (mleko in mlečni izdelki, riž, pšenica, oves, rž, ječmen) in uživanje živil, ki zmanjšujejo nastajanje sluzi ( npr. česen, čebula in citrusi). Pomembno je pitje čiste vode, da se sluznica ne zasuši. Naturopati svetujejo »moksanje« - moksa so zelišča v posebni strnjenki, ki jih prižgemo in z dimom teh zeli grejemo določene dele telesa. Moksati je potrebno vsak večer (npr. pri sinusitisu – moksamo predel čela) cca. 20 minut – moksa sluz topi, da jo lažje izločimo iz telesa. V namen razsluzevanja lahko obiščemo tudi savno.

Druge naravne rešitve ob  senenem nahodu

 • razstrupljanje organizma
 • zadosten vnos kalcija in drugih bazičnih mineralov, omega 3 maščobnih kislin
 • obiskovanje savne
 • aromaterapija prostora z eteričnimi olji sivke in evkaliptusa
 • pitje čaja kamilice, poprove mete, zelelega čaja, ingverja
 • akupresura in akupunktura
 • medicinska hipnoza