Test mineralov in težkih kovin Oligoscan

Test mineralov in težkih kovin Oligoscan

Vas zanima, kako polna so "skladišča" mineralov v vašem telesu?

Veste, da bi morali manjkajoče nadomestiti, pa ne veste, kako?

V Bio Holistiki vam opravimo test vsebnosti mineralov in težkih kovin - v razširjeni interpretaciji testa pa vam ponudimo razlago in nasvete, kako se lotiti nadomeščanja manjkajočih mineralov in kako se očistiti težkih kovin.

OligoScan® test je trenutno najbolj inovativna in najhitrejša tehnologija za merjenje stanja mineralov v telesnih tkivih, ki omogoča zelo natančno določitev najbolj potrebnih mineralnih dodatkov za izboljšanje nutri-stanja telesa. V nekaj minutah do informacije o bremenitvi s težkimi kovinami!

Kvantitativni rezultati merjenja z OligoScanom® nam podajo informacijo o mineralnih zalogah v tkivih – po domače – rezulat testiranja nam poda informacijo o tem, kako polna so naša »skladišča« mineralov v tkivih in koliko so le-ta obremenjena s težkimi kovinami.

Spektrofotometrija

Spektrofotometrija je kvantitativno analitična metoda in danes ena najboljših razpoložljivih tehnik v kemiji za določanje struktur organskih in anorganskih spojin. V današnjem času je zelo pomembna za določanje onesnaževalcev v naravi in po novem – tudi v telesu.

Spektrofotometrija spada med molekulsko-absorbcijsko spektrometrijo, pri kateri merimo absorbcijo svetlobe pri prehodu skozi testni vzorec.

V sklopu analizne metode spektrofotometer odda svetlobo v testni vzorec, da le ta potuje skozi vzorčno raztopino ali testirano tkivo. Ob tem se del svetlobe absorbira, del svetlobe pa pride do detektorja, ki primerja delež te svetlobe s prepuščeno svetlobo, ki preide skozi referenčno raztopino/tkivo. Ta delež imenujemo absorbanca. Spektrofotometrija temelji na načelih Beer-Lambertovega zakona – bolj ko je vzorec koncentriran, bolj absorbira svetlobo.

Mineralogram – stanje mineralnih zalog v telesu

Minerali so kemijski elementi, ki jih najdemo v zemeljski skorji in jih živi organizmi ne moremo sami izdelati. V telo jih dobimo neposredno preko rastlin, ki minerale izčrpajo iz zemlje ali posredno preko živil živalskega izvora. Del mineralov dobimo tudi s pitjem vode, vendar so v vodi v anorganski obliki in jih zato težje absorbiramo.

Za razliko od vitaminov, minerale lahko predoziramo s pretiranim vnosom dopolnil, zato je pri uporabi mineralov potrebna večja previdnost kot pri dodajanju vitaminov.

Minerali so telesu NUJNO potrebni kot:

  • gradniki telesa (kalcij, fosfor) – kostem dajejo trdnost in moč
  • elektroliti (kalij, natrij, klor, magnezij) – kontrolirajo telesne tekočine, njihovo biokemijsko in bazno-kislinsko ravnotežje
  • elementi v sledeh (železo, cink, baker, mangan, selen, molibden, krom, kobalt, jod, silicij) – delujejo kot kofaktorji za presnovne encime
  • še neraziskane naloge (bor, litij, vanadij, germanij, stroncij)

V zadnjih dvajsetih letih nutricionisti ugotavljajo, da so prav minerali tisti, pri katerih opažajo največja pomanjkanja pri ljudeh. Zagotovo je za to kriva vedno bolj mineralno-osiromašena hrana zaradi 150 letnega intenzivnega kmetijstva z dodajanjem mineralnih NPK gnojil. Trenutno najbolj razširjeno »industrijsko« pridelovanje hrane z množično uporabo pesticidov, dela rastline bolne, neodporne in mineralno prazne.

Obremenitev s težkimi kovinami

Hrana, zdravila, cepiva, amalgamske zalivke, voda, zrak, barvila, čistila, izpušni plini, industrija... so najpogostejši viri težkih kovin, ki se postopoma in dolgotrajno nalagajo v naših telesih – v živčevju, možganih, znotraj celic...

Telo stežka odstranjuje prevelike zaloge strupov, ki se kopičijo v naših telesih – in povzročajo tako fizične kot duševne obremenitve telesa.

Najpogosteje smo obremenjeni z aluminijem, živim srebrom, kadmijem, bakrom, svincem, cinkom, nikljem, kositrom, arzenom... Določene težke kovine so v zelo majhnih količinah v telesu esencialne (nujno potrebne – npr. cink, baker, selen), številne pa so zdravju zelo škodljive in rakotvorne, nevrotoksične, sprožajo alergije ipd.

Posledice kopičenja težkih kovin: bolezni živčnega sistema in avtoimune bolezni (motnje razpoloženja, koncentracije, spomina, depresije in anksioznosti, multipla skleroza, Alzheimerjeva bolezen...), črevesne bolezni (alergije, slaba prebava, krči ipd.), kronična utrujenost, neplodnost, avtizem...

Kaj pa vi?
Ali veste, koliko ste težki – kovin?

 

Testiranje mineralov in težkih kovin v Bio Holistiki

Od meseca maja naprej v našem centru izvajamo tudi hitri test tkivnih zalog mineralov in kvantitativno analizo obremenitve s težkimi kovinami. Test je enostaven, hiter (traja le nekaj minut) in vam omogoča individualno prilagajanje odmerjanja mineralnih dodatkov in specifično usmerjene ukrepe za razstrupljanje težkih kovin iz telesa. Skupaj z rezultati meritev za vas pripravimo interpretacijo testiranja in predlog ukrepov.