Naravna hrana: Vitamin C in recept za šipkov čaj

december 2021
Naravna hrana: Vitamin C in recept za šipkov čaj

VITAMIN C

 

Ko sem bila majhna, sem spraševala babico, kako lahko uživa kisle plodove rakitovca, če pa so tako kisli, da ti skremži obraz.

In ona je dejala, da je to hrana za živce. Ta kisla snov,  je

askorbinska kislina ali vitamin C.

Pomanjkanje vitamina C se kaže v slabosti mišic, krvavitvah tkiv, predvsem v dlesnih, v majanju zob,

v zmanjšanju odpornosti proti nalezljivim boleznim, poveča se sprejemljivost za katar, angino, vnetje pljuč, pojavi se oslabitev kapilar, ki vpliva na slab krvni obtok.

 

Živila, ki vsebujejo visoko vrednost askorbinske kisline ali vitamina C so:

rakitovec oz. njegova mezga,

šipek (20g zrelih plodov oz. mezge iz teh plodov zadovolij dnevno potrebo po vitaminu C),

črene ribezove jagode,

ohrovt,

rdeče jagode,

zelena solata,

paprika,

špinača,

kislo zelje,

regrat,…

Vsa ta živila moramo uživati presna.

Količina vitamina C se v živilih spreminja glede na kraj in letni čas. Sveže nabrane rastline ga vsebujejo največ. 

Uskladiščena živila vitamin C izgubljajo, le ta usiha. Naravnega vitamina C ne moremo predozirati, sintetično ustvarjenega pa je dovoljeno jemati v predpisanem odmerku.

Uživajte v belini narave in če se bodo kje skozi snežno odejo zasvetlikale rdeče jagode, potem veste, da so to plodovi šipka, rakitavca, ....

 

DOMAČA MEŠANICA ŠIPKOVEGA ČAJA

Za 2 litra čaja potrebujete:

5 šipkovih plodov,

1 bezgov cvet,

3 listke mete,

3 socvetja rmana,

Sestavine daste v vodo, počakate do vretja in odstavite. Pustite stati 10 minut, nato cvetove in plodove odstranite.

V teh ohlajenih jesenskih dnevih, ko se bliža zima, vam ponujam pripravek šipkovega čaja, ki ga nekoliko osladite z medom in dodate limono.

Naj vam pogreje telo in duha.

 

Jana