Naravna hrana: sadni kruh s semeni

december 2020
Naravna hrana: sadni kruh s semeni

Nenasičene maščobne kisline so kisline, ki so nujno potrebne za normalno obnovo mnogih telesnih celic in ohranjanje njihovega zdravja. Njihovo pomanjkanje v telesu človeka povzroči prehitro staranje žilnih sten in brez njih ni mogoče ohraniti zdravja dlje časa.

V telesu se vežejo z rudninami, beljakovinami in s kisikom in s tem pomagajo pri normalni celični presnovi in normalnem celičnem dihanju. Kadar celično dihanje in celična presnova nista v redu in traja to desetletja, se celica izrodi in nastane bolezen.

Vir nenasičenih maščobnih kislin so:

Laneno seme, zdrobimo tik pred zaužitjem, da preprečimo oksidacijo. Zmleto laneno seme prične že po 4 dneh spreminjati okus, ker oksidira. Zaužijemo ga s skuto, siri, jogurtom, z medom ali v sadnih kašah.

Sončnično seme je odličen vir nenasičenih maščobnih kislin in beljakovin. Sončnična semena so mnogo dragocenejša kot sončnično olje. Pomešamo ga z rozinami in damo v jogurt ali skuto.

Sezamovo seme vsebuje več različnih rudnin in beljakovin. Krepi živčevje in spodbuja delovanje srčne mišice. Dodamo ga v sadne kašice, skute in jogurte.

Mandlji vsebujejo poleg odlične maščobe še beljakovine in rudnine, kalijeve in kalcijeve soli, fosfate. Mandlje je potrebno dobro prežvečiti, da se vsebovane snovi dobro prebavijo.

Orehi so prav tako odličen vir maščob, beljakovin, rudnin.

Mak je živilo, ki ga ne bi smeli zapostavljati. V makovem zrnu ni opija. Opij pridobivajo iz ovojnice makovih glavic, ne pa iz makovih zrn. Je odličen vir nenasičenih maščobnih kislin in beljakovin.

 

Vsa našteta semena je najbolje uživati surova in ne toplotno obdelana. Če pa si boste v teh prazničnih dneh privoščili sledečo dobroto, pa tudi ne bo tako zelo narobe.

 

SADNI KRUHEK S SEMENI IN PLODOVI OLJNIC

500dag sveže mlete pirine moke (če imate to možnost, če ne, vzamete pirino moko iz trgovine)

300ml mlačne vode

ščepec kvasa

1 manjša peščica suhih jabolk, 1 suhih sliv in 1 suhih hrušk

1 velika žlica sončničnih semen, 1 maka, 1 sezamovih semen in 1 velika žlica na koščke narezanih orehov, lahko tudi lešnikov.

 

V mlačno vodo zmešajte ščepec kvasa in zmes primešajte moki. Dobro premešajte (jaz mešam z leseno kuhalnico), pokrijte posodo s testom s krpo in pustite vzhajati.

Suho sadje med tem narežete na manjše koščke in ga zmešate s semeni in orehi. Poleg orehov  lahko dodate še drobno nasesekljane lešnike.

Ko testo naraste, vmešate suho sadje s semeni in dobro premešajte. V lončeni pekač zvrnete testo in pečete 45 min na 180C.

 

Želim vam vse dobro v teh prazničnih dneh,

JANA