Naravna hrana: kalčki

maj 2020
Naravna hrana: kalčki

NARAVNA HRANA

Kadar naravno hrano uporabimo takšno, kot nam jo ponuja narava, bomo prej kot slej ugotovili, kako nam je telo hvaležno. Le naravna hrana ima vse, kar potrebuje naše telo, da ostaja zdravo in uravnoteženo.

Narava je za nas pripravila predvideno kombinacijo hranilnih snovi in zelo modro sestavljeno razmerje le teh. Korist bomo imeli le, če ponujeno uporabimo v taki obliki. Hrano čim manj spreminjajmo in umetničimo.

PŠENIČNO ZRNO

Notranje plasti pšeničnega zrna sestavljajo škrobova zrnca. Sorazmerje med škrobom in ostalimi snovmi, ki so v in zunaj zrna, je idealno za potrebe našega telesa. Vsako zrno vsebuje otrobe, to je zunanja plast zrna, ki je iz beljakovinskih plasti, rudninskih sestavin in elementov v sledovih, ki so neizmerno pomembni. Žal prehranska industrija s poliranjem pšeničnih, ječmenovih, riževih zrn to zunanjo plast zrna olušči.

V zrnu je kalček. V njem so maščobe, fosfati, beljakovine, vitamini, predvsem vit.E. Zunanja plast zrna pokriva celuloza, ki ni prebavljiva in jo naše črevesne resice ne morejo vsrkati, pa vendar spodbuja črevesne resice k delovanju in omogoči njihovo čiščenje.

KREPČILNA KAŠICA IZ PŠENIČNIH KALČKOV

Pšenična zrna pustite vzkliti. Pest pšeničnih zrnc enakomerno razporedite na mokro bombažno krpo, ki jo namestite na plastično podlago. Poskrbite, da kalijo​ na toplem in da je krpa ves čas vlažna, mora biti napojena z vodo. Glede na toploto, traja 3 do 5 dni, da pšenica vzklije. Kalčki naj zrastejo do 5 mm. Tako nabreknjena kaleča pšenična zrna zmeljite s paličnim mešalnikom v kašo. H kaši pa dodajte, kar vam poželi srce:

  • sveže jagode in borovnice,
  • med, sesekljane mandlje, lešnike, rozine,
  • lanena semena, žlico olivnega olja in skute,

Dajte si duška, igrajte se z dodanimi živili glede na letni čas in si pripravite raznoliko krepčilo. Telo vam bo hvaležno.

Lepo vas pozdravljam,

 

Jana