Naravna hrana: domači krekerji

oktober 2020
Naravna hrana: domači krekerji

KRUH

Uživamo ga vsak dan. V človekovi prehrani ima veliko vlogo. Pri tem pa je danes postalo zelo pomembno, da človek poje resnično dober, polnovreden kruh.

Polnovreden kruh je kruh stare peke, iz neprečiščenega žitnega zrnja. Tak kruh daje telesu tisto, kar žito lahko telesu ponudi. Pri tem se uporabljajo pšenično zrno, rž, ječmen, pira.

Za nas bi bilo najbolje, da bi uporabljali sveže zmleto žito. Žito pri dobrem skladiščenju ne izgubi svoje vrednosti. Pri moki, to je mleto žito, pa izgubi več dragocenih snovi.

Kadar žito zmeljemo, se rani zunanja celulozna ovojnica, ob stiku s kisikom se prične odvijati oksidacija in tako uskladiščena moka izgubi dragocene snovi.

 

DOMA NAREJENI KREKERJI

100 g lanenih semen, ki jih predhodno v terilnici rahlo zdrobimo

100g sezama

100g sončničnih semen

100g bučnih semen, ki jih z terilnico ali nožem rahlo zdrobimo, narežemo

100g ovsenih kosmičev

60g pirine moke

60g ržene moke

60g ajdove moke

Malo soli, odvisno od okusa, lahko pa tudi brez soli

100g olivnega olja

2dcl vode

Vse skupaj zmešamo z rokami, dobro pregnetimo in razvaljamo zelo na tanko, 5mm, na peki papir.

Še ne pečeno teksturo, razrežemo na želeno velikost ploščic in damo peči na 180ºC, za 15 min.

Če želimo, dodamo začimbe po okusu.

Sama po navadi razdelim maso na 3 dele, v eno vmešam čili v prahu, v drugo kari in v tretjo rožmarin v prahu.

Doma narejene krekerje lahko pripravimo kot jutranji obrok, namesto kruha.

Iz njih se da narediti krasne kanapeje ali jih postreči kot samostojen prigrizek.

 

Uživajte v harmoniji okusov.

Jana